Viziune generală
Biblioteca IP Centrul de Excelență în Economie și Finanțe este un suport adevărat pentru procesul de învățământ și cercetare, deservește interesele de informare, studiu, lectură, educație și recrearea utilizatorilor prin servicii care asigură accesul la colecțiile de documente cu care sunt dotate - sala de lectură și sala de împrumut. Biblioteca este o subdiviziune flexibilă, receptivă la toate schimbările care se produc în societate.
Misiunea Bibliotecii IP CEEF
Bibliotecile au apărut pentru a satisface o nevoie fundamentală a societății, aceea de a colecta, organiza și păstra pentru a transmite generațiilor viitoare cunoștințele dobândite de-a lungul timpului, înregistrate pe un suport durabil. Una dintre funcțiile esențiale îndeplinite de biblioteci în decursul istoriei este funcția educațională. Bibliotecile au îndeplinit întotdeauna un rol educativ, întrucât, așa cum subliniază Mircea Regenală, „Educația nu este altceva decât un proces social prin care moștenirea științifică, literară, artistică și morală a societății este transmisă de la o generație la alta”.
Misiunea bibliotecii constă în realizarea funcțiilor informațională și educativă prin actualizarea continuă a colecțiilor cu documente în format tipar și electronic, prestarea serviciilor și produselor complexe, facilitarea accesului la resursele documentare, aprofundarea culturii informației a utilizatorilor.
Obiectivele Bibliotecii IPCEEF
- Facilitarea și asigurarea transparenței informaționale
- Dezvoltarea și valorificarea colecțiilor de documente
- Examinarea și achiziționarea documentelor ce ține de profilul IP CEEF
- Studierea intereselor și preferințelor de lectură a utilizatorilor;
- Organizarea și prelucrarea documentelor conform standardelor biblioteconomice în vigoare.
- Formarea culturii informației la utilizatorii bibliotecii;
- Modernizarea și diversificarea serviciilor de bibliotecă;
- Organizarea evenimentelor culturale cu efect de imagini a bibliotecii în societate;
- Colaborarea cu alte instituții similare.
Istoric
Biblioteca IP Centrului de Excelență în Economie și Finanțe din Chișinău
Centrul de Excelență în Economie și Finanțe (fostul Colegiul Financiar – Bancar) din Chișinău poate fi considerat pe bună dreptate cea mai veche instituție de învățământ economico-financiar din Republica Moldova. Istoria lui își are începutul la 29 noiembrie 1945, când prin decizia forurilor de conducere de atunci la Chișinău a fost fondat Tehnicumul de economie și finanțe subordonat Ministerului Finanțelor (Comisarul Norodnic pentru Finanțe).
Istoria bibliotecii nu poate fi separată de istoria Colegiului. Istoria bibliotecii începe odată cu apariția instituției de învățământ. Prin ordinul directorului tehnicumului, primul bibliotecar a fost numit Nicolaev Vasilie Mihail pe data de 15 decembrie 1945.
După patru ani de activitate biblioteca împreună cu Tehnicumul a fost mutată în or. Tighina, ca mai apoi, în 1957, să fie transferat în sistemul Ministerului Agriculturii. Până în 1968 la Chișinău a funcționat o filială a Tehnicumului Unional de Finanțe și Economie cu sediul la Moscova.
Pagina de bază în istoria bibliotecii de la care, de fapt, se și face numărătoarea, a fost deschisă în 1968, când la 1 septembrie începe să funcționeze Tehnicumul Financiar-Economic din Chișinău cu sediul pe actuala adresă: str. Miron Costin (fosta K. Marx), 26/2.
Pe parcurs, Colegiul (Tehnicumul) pregătește specialiști în domeniu pentru mai mult de 20 de țări din Asia, Africa, America Latină. Instruirea se face numai în limba rusă, cu excepția câtorva discipline de cultura generală (matematică, fizică, chimie) pentru grupele naționale. Completarea bibliotecii cu literatura în această perioadă – Colectura pentru biblioteci, „Cartea prin poștă”, donații de la instituțiile similare din țară.
Începând cu anul 1990, se purcede la transformarea Colegiului (Tehnicumului) într-o instituție națională de învățământ – începe predarea de specialitate în limba română, apar primele titluri de carte în română (aduse din România). Pentru instruirea la specialitate biblioteca este completată cu cărți ale Editurii Economice Comerciale Române. Anterior, donații am avut, în primul rând, de la Fundația SOROS Moldova, de două ori am beneficiat de ajutor din partea firmei Bucureștene EXPO VENUS, care a acordat bani pentru a procura literatură din România, de asemenea ne-a ajutat Academia de Studii Economice din Moldova, Firma CONTABIL SERVICE (cu literatură, acte normative în domeniul contabilității și fiscalității).
În ultimii 25 ani a fost completată cu o bogată colecție de documente: manuale de specialitate, manuale de cultură generală și beletristică.
Biblioteca IP CEEF este dotată cu 2 spații funcționale. Sala de lectură cu o capacitate de 60 locuri și Sala de împrumut de carte la domiciliu. Biblioteca dispune de 4 calculatoare ce sunt conectate la Internet, 2 Imprimante, 2 scanere.
În vara anului 2011 în bibliotecă IP CEEF a fost instalată programa Koha. Tot fondul bibliotecii a fost verificat și introdus în calculator.
Titu Maiorescu era convins că bibliotecile sunt pentru tineret drumuri deschise spre izvoarele culturii, pe care o concepea nu numai ca pe o înălțare a spiritului, ci ca pe o „sarcină ce reclamă și consumă neîntrerupt puterile vitale ale unei nații”.